ONA

Het doel van het examen Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) is dat je inzicht krijgt in hoe je in Nederland werk kunt vinden dat bij jou past en hoe je dit werk kunt behouden op de lange termijn.
Het volledige ONA-traject bestaat uit drie delen: de voorbereidende fase, het portfolio en 64 uur cursus óf het eindgesprek met DUO.

Als je nog weinig ervaring hebt met de Nederlandse arbeidsmarkt, kan het veel tijd kosten om je erin te verdiepen. Houd er dus rekening mee dat jouw volledige ONA-traject een paar maanden kan duren.

De Nederlandse overheid wil dat mensen die nieuw zijn in Nederland snel aan het werk gaan en dat ze hun baan voor langere tijd behouden. Dit is de reden dat ONA sinds 2015 een onderdeel is van het inburgeringsexamen. De overheid ziet ONA als een middel waarmee nieuwkomers sneller en makkelijker toegang krijgen tot werk. Dat heeft als gevolg dat er bij de beoordeling van ONA-examens streng wordt gekeken naar hoe actief en serieus de kandidaat zich heeft verdiept in de arbeidsmarkt en baanmogelijkheden.
Daarom benadrukken we dat de voorbereidende fase heel belangrijk is bij ONA. In deze fase ga je op zoek naar het antwoord op vragen zoals ‘Wie ben ik?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Hoe bereik ik mijn doel (als het om werk gaat)?’. Ook verzamelt je in deze periode bewijsdocumenten, zoals diploma’s, een diplomawaardering, een sollicitatiebrief en een cv.

💬 Hulp nodig?